چاپ لیتوگرافی چیست ؟|مزایا + کاربرد ها + مراحل لیتوگرافی

لیتوگرافی چیست

لیتوگرافی چیست

 

صنعت چاپ در دنیای امروز جایگاه بسیار مهم و حیاتی دارد و بدون وجود آن مشکلات مختلفی در زمینه های مختلف رخ می دهد. همچنین باید امکان چاپ و بسته بندی بر روی انواع مختلف سطوح امکان پذیر باشد. چاپ افست یکی از روش های چاپی است که قابلیت چاپ بر روی هر ماده و سطحی را امکان پذیر می کند. یکی از مراحل چاپ افست لیتوگرافی است. در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی لیتوگرافی چیست پرداخته و نحوه کار آن را با سطح و متریال های مختلف بررسی کنیم.

لیتوگرافی در چاپ چیست؟

مراحل لیتوگرافی لیتوگرافی در چاپ چیست؟

اولین بار در سال 1769 نویسنده و بازیگر آلمانی، آلوئیز اسفندلر روشی ساده و با هزینه بسیار مناسب برای چاپ اختراع کرد که لیتوگرافی نامیده شد. در این روش چاپ از خاصیت نامحلول بودن آب در چربی استفاده می شود و کیفیت چاپ بسیار بالایی دارد.در چاپ لیتوگرافی که به آن طرح نگاری یا چاپ سنگی نیز گفته می شود از صفحاتی به نام زینک استفاده می شود. در چاپخانه هایی که به سیستم چاپ افست مجهز هستند، از زینک برای انجام عملیات چاپ استفاده می شود. در واقع لیتوگرافی مراحل واسطه ای در فرآیند چاپ افست است.از روغن و آب و ویژگی های آن ها برای چاپ در این روش استفاده می شود.

در بخش هایی که قصد چاپ داریم از روغن و در بخش هایی که نمی خواهیم چاپ انجام شود از آب استفاده می شود.

  تبلیغات چاپی چیست؟ + چرا ما به تبلیغات نیاز داریم؟

لیتوگرافی چیست و چه کاربردی دارد؟

کار لیتوگرافی چیست؟ همان طور که گفته شد مهم ترین کاربرد لیتوگرافی در چاپ افست است. در واقع مهم ترین مرحله این نوع چاپ، انجام فرآیند لیتوگرافی است. لیتوگرافی را به دلیل خاص بودن و کاربردی بودن به عنوان مادر صنعت چاپ می شناسند. امروزه با تکنولوژی های جدید و چاپ دیجیتال، بازار چاپ لیتوگرافی تا حددی کم رنگ شده است اما هنوز هم اهمیت و کارایی خاص خود را دارد.

اگر میخواهید در طراحی کارت ویزیت مهارت بیشتری کسب کنید بر اساس روانشناسی رنگ مقاله نوشته شده درباره راهنمای انتخاب بهترین رنگ کارت ویزیت را مطالعه نمایید.

 

کار لیتوگرافی چیست

مراحل لیتوگرافی

انجام کار لیتوگرافی در چند مرحله صورت می گیرد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم. مراحل گفته شده در واقع فرآیند انجام لیتوگرافی سنتی است.

ایجاد فایل CMYK

در زمینه شناخت رنگ ها استاندارد های مختلفی مانند RBG وجود دارد. CMYK در واقع استاندارد ترکیب رنگ ماشین های چاپ به حساب می آید. Yellow، Magneta، Cyan و Black چهار رنگ اصلی اند که تمام تصاویر چاپ شده ترکیبی از این رنگ ها هستند. در مرحله اول برای بازآفرینی تصویر موردنظر باید ابتدا فایل اولیه را به این چهار رنگ تقسیم کنید. سپس فایل های ایجاد شده را به صفحات فلزی تبدیل می کنند.

امروزه کسب و کار های مختلف برای ارتباط و تعامل بیشتر با مشتریان خود از روش های تبلیغاتی و بازاریابی استفاده می کنند یکی از این راه ها بروشور میباشد،برای اطلاعات بیشتر درباره اصول طراحی بروشور به مقاله مورد نظر مراجعه نمایید.

 

لیتوگرافی چیست و چه کاربردی دارد

  آشنایی با انواع جنس کارت ویزیت - معرفی 7 نوع کارت ویزیت (کاغذی، چرمی و ..)

ساخت زینک

فایل هایی که در مرحله قبل ایجاد شده اند را باید روی صفحات فلزی چاپ کنید. این کار با نوعی پلیمر خاص انجام می شود. جنس صفحات فلزی به صورتی است که جوهر روی آن ها قرار نمی گیرد و مواد پلیمری را جذب می کنند. در واقع این مواد شیمیایی و خواص آن ها اساس کار چاپ افست و لیتوگرافی هستند.ایمیجستر دستگاهی است که ساخت زینک به کمک آن انجام می شود. در واقع این دستکاه فایل های تک رنگی که از قبل آماده شده اند را بر روی طلق های شفاف چاپ می کند. پس از آن طلق ها را بر روی زینک در جای مناسب خود محکم می کند.

بر اثر فرآیند های شیمیایی انجام شده، تصویر طلق ها بر روی زینک حک می شود. پس از آن زینک ها را بر روی دستگاه بسته تا ادامه فرآیند چاپ صورت گیرد.

چاپ بر روی کاغذ

این زینک ها به صورت استوانه ای فلزی درون دستگاه چاپ قرار گرفته و طرح روی آن ها بر روی کاغذ چاپ می شود. در این مرحله با اعمال فشار لازم، طرح روی سطح استوانه بر روی کاغذی که دور استوانه دیگر پیچیده شده است، چاپ می شود.

برای آشنایی با کاغذهای مناسب برای چاپ و اطلاعات بیشتر درباره ی آن میتوانید مقاله انواع کاغذ چاپ را مطالعه نمایید.

 

لیتوگرافی

مزایای لیتوگرافی در چاپ چیست؟

لیتوگرافی در صنعت چاپ مزایای زیادی را به همراه دارد. ازجمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  در این روش چاپ می توان از کاغذ هایی با ابعاد بسیار بزرگ استفاده نمود.
  •  استفاده از این روش چاپ در چاپ باعث می شود چاپ بر روی هر نوع متریالی امکان پذیر باشد.
  •  کیفیت و دقت چاپ در این روش بسیار بالا است.
  •  سطح چاپ شده دوام بسیار بالایی دارد.
  • در صورتی چاپ در تیراژ بالا انجام شود، هزینه ها بسیار کاهش پیدا می کنند.

در کنار مزایای گفته شده، معایبی نیز برای این روش وجود دارد. این روش تنها برای چاپ در تیراژ بالا کاربردی است و اگر حجم کاری پایین باشد، هم از نظر هزینه و هم زمان مقرون به صرفه نخواهد بود.

ساک دستی های کاغذی جزو قدیمی ترین و پرکار برد ترین محصولات تبلیغاتی به حساب می آیند، اگر به دنبال چاپ ساک دستی کاغذی اختصاصی خودتان هستید به لینک مربطه مراجعه نمایید.

انواع روش لیتوگرافی

لیتوگرافی به روش های مختلفی انجام می شود. در این روش چاپ مهم ترین فعالیت انجام شده آماده سازی زینک است. این کار نیز به دو صورت سنتی و مدرن قابل انجام است. توضیحی که در بالا برای مراحل لیتوگرافی معرفی شد، در واقع روش سنتی لیتوگرافی است.اما در روش مدرن فرآیند کار تا حدودی متفاوت است. دستگاه مورد استفاده در این روش Plate setter است. با استفاده از این دستگاه دیگر نیازی به انجام چند مرحله ابتدایی در لیتوگرافی سنتی وجود ندارد. به کمک آن می توانید به صورت مستقیم زینک موردنظر را تولید کنید.

این دستگاه به کامپیوتر متصل می شود، طرح موردنظر از کامپیوتر برای دستگاه ارسال می شود و زینک آماده شده از دستگاه خارج می شود. در واقع در این روش به زینک ها، plate گفته می شود. پس از آماده شدن زینک مراحل باقی مانده مشابه روش قبل انجام می شود.

 

لیتوگرافی در چاپ چیست

  تنظیم رنگ در فتوشاپ برای چاپ + ۱۰ نکته ضروری تنظیمات رنگ

سخن آخر

تا اینجا بیان شد که لیتوگرافی چیست؟ روش های مختلفی برای انجام فعالیت های چاپ بر روی کاغذ وجود دارد. یکی از مهم ترین روش ها چاپ افست است که لیتوگرافی را می توان مهم ترین مرحله در چاپ افست معرفی کرد. لیتوگرافی به دو صورت سنتی و مدرن قابل انجام است. استفاده از این روش چاپ مخصوصا در تیراژ بالا بسیار کاربردی است و باعث کاهش هزینه ها می شود. علاوه بر آن کیفیت چاپ نیز در این روش بسیار بالا است.

برخی سوالات متداول:

لیتوگرافی در چاپ چیست؟

در چاپ لیتوگرافی که به آن طرح نگاری یا چاپ سنگی نیز گفته می شود از صفحاتی به نام زینک استفاده می شود. در چاپخانه هایی که به سیستم چاپ افست مجهز هستند، از زینک برای انجام عملیات چاپ استفاده می شود.

کاربرد لیتوگرافی چیست ؟

همان طور که گفته شد مهم ترین کاربرد لیتوگرافی در چاپ افست است. در واقع مهم ترین مرحله این نوع چاپ، انجام فرآیند لیتوگرافی است. لیتوگرافی را به دلیل خاص بودن و کاربردی بودن به عنوان مادر صنعت چاپ می شناسند. امروزه با تکنولوژی های جدید و چاپ دیجیتال، بازار چاپ لیتوگرافی تا حددی کم رنگ شده است اما هنوز هم اهمیت و کارایی خاص خود را دارد.

jdivplus
دیدگاه کاربران
2 دیدگاه
  • جلالی 25 مرداد 1401 / 11:13

    ممنون از مقاله خوبتون درباره روشها و کاربردهاش .پس در مورد لیتوگرافی چیست میشه گفت که همون چاپ سنگی هست؟

    • jdivplus 25 مرداد 1401 / 11:16

      لیتوگرافی یا چاپ سنگی به تصاویری که روی یک سطح صاف چاپ میشوندگفته میشود، میتوان گفت که روغن و آب با هم مخلوط نمی شوند. چاپ با سنگ آهک و یک صفحه فلزی انجام می شود.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *